QR-code huisstijl

Drukwerk en QR-codes

Aan het woord is Johannes Richters, DTP-er bij Reclameland

Met een QR-code kun je heel eenvoudig online met offline verbinden. Toch zitten er best wat haken en ogen aan een QR-code. Want hoe leuk zo'n pictogram er op je computerscherm ook uitziet, het is natuurlijk wel de bedoeling dat deze werkt op je drukwerk. Daarom geeft Johannes je enkele tips zodat jouw QR-code goed uit de verf komt!

QR-code als vector

"Het maken van een QR-code is heel eenvoudig. Met de QR-code generator maak je bijvoorbeeld je eigen QR-code. Vink hierbij aan dat je je code in vector-bestand (.eps) wilt ontvangen. Een .jpg of .png is namelijk niet geschikt voor het drukken van bijvoorbeeld een folder."

Minimale grootte

"Hoe groot je QR-code moet zijn, is afhankelijk van de afstand tussen de persoon die de QR-code scant en het drukwerk waarop je de QR-code plaatst."

Scanafstand Grootte QR-code Voorbeeld drukwerk
0,2 meter 2 x 2 centimeter flyer of magazine
1,5 meter 9,5 x 9,5 centimeter abri of in bushokje
10 meter 38 x 38 centimeter billboard langs de weg

Verkort je url

"Achter elke QR-code schuilt een URL (webadres) waar de code naartoe leidt. Hoe langer de URL is, hoe complexer de QR-code wordt. Dus als je QR-code 2 x 2 centimeter is met een lange URL erin, is je QR-code niet leesbaar voor je telefoon. Daarom is het slim om je URL af te korten. Veel websites bieden dit gratis aan, zoals bijvoorbeeld Goo.gl, de URL shortner van Google."

qr-code groot

https://www.reclameland.be/blog/
view/drukwerk-en-qr-codes

qr-code middel

https://www.reclameland.be/blog

qr-code klein

reclameland.be

Test op ware grootte

"Voldoet je QR-code aan bovenstaande eisen? Dan is het van belang om je code zelf uitgebreid te testen. Print je QR-code op dezelfde grootte uit als deze op je drukwerk komt te staan. Scan het pictogram met een aantal verschillende (merken) telefoons. Hiermee ontdek je of je QR-code op elk besturingssysteem werkt. Doe dit ook omdat er een groot verschil in kwaliteit van camera en software op de smartphone is."

Scannen met mobiele apparaten

"QR-codes worden gescand met mobiele apparaten. Je website zal daarom geschikt moeten zijn om via mobiel te kunnen bekijken. Een QR-code kan nog zo goed werken, maar als de website niet geschikt is om via mobiele apparaten te bekijken, is alle moeite voor niets geweest. Dat is natuurlijk jammer."

Checklist

  • Maak een vector-bestand (.eps) van je QR-code
  • Controleer of de grootte van je QR-code in verhouding staat met de scanafstand
  • Verkort je URL
  • Print je QR-code op dezelfde grootte uit als deze op je drukwerk komt te staan
  • Scan je QR-code met een aantal verschillende (merken) telefoons

Nog vragen?

"Wil je nog meer informatie over het maken van QR-codes en het plaatsen hiervan op je drukwerk? Bel dan even naar 0800-55555, stuur een mailtje naar [email protected] of chat met één van onze DTP-experts."

Tags: drukwerk, QR-code

04-10-2021
 
 

Reacties