Je eigen boek drukken calender 14-09-2022 time 5 minuten leestijd

Je eigen boek drukken

Heb jij een goed verhaal geschreven? Of heb je heel veel te vertellen? Maak van jouw verhaal een boek! Een boek drukken gaat iets anders in zijn werk dan het drukken van een flyer. We vertellen je er in dit blog alles over!

De belangrijkste tip voor jouw boek

Om maar met de deur in huis te vallen: het opmaken van een boek gaat anders dan de opmaak van een folder of flyer. Bij een boek is het namelijk nóg belangrijker een juiste afloop, veiligheidsmarge en formaat aan te houden. Daarnaast heb je ook nog te maken met de cover. Daarom geven we je gelijk de belangrijkste tip: gebruik voor het maken van jouw boek een grafisch programma zoals Adobe InDesign of Adobe Illustrator. Werk je in Canva? Zorg er dan voor dat je rekening houdt met de juiste marges en je ontwerp op de juiste manier download. Word, PowerPoint en Paint zijn helaas niet geschikt om jouw boek op te maken. In deze programma’s kun je namelijk niet alle technische aspecten ingeven die nodig zijn om jouw boek goed te kunnen drukken.

Volop keuze: softcover, hardcover, aantal pagina’s…

Nu je weet welk programma je moet gebruiken om jouw boek te kunnen ontwerpen, is het tijd om je boek samen te gaan stellen! De eerste keuze die je mag maken is wat voor soort boek je wilt laten drukken. Gaat jouw voorkeur uit naar een softcover boek (ofwel paperback), of een boek met harde kaft? Jij bepaalt!

Naast de kaft is het aantal pagina’s van je boek ook erg belangrijk. Goed om te weten is dat wij jouw boek in spreads drukken. Op deze manier kunnen we je verhaal zo efficiënt mogelijk drukken en voorkomen we papierverspilling! Dit betekent dat het aantal pagina’s wat je kunt kiezen altijd deelbaar is door 4.

boeken-hardcover-softcover

Papiersoorten voor jouw boek

De derde keuze die niet geheel onbelangrijk is, is de papiersoort van je binnenwerk. De papiersoort is behoorlijk bepalend voor de uitstraling van je boek. Wil je een luxe gevoel opwekken? Kies dan voor een glanzende papiersoort, zoals 100 grams glans mc. Hier komen foto’s ook het mooiste op uit! Zoek je een authentieke uitstraling? Je kunt dan kiezen voor ons biotop papier. Biotop is een ongestreken papiersoort met een lichtgele uitstraling.

Weet je nog niet zeker welk papiersoort je wilt gebruiken voor jouw boek? Vraag dan onze gratis papiersamples aan! Op deze manier kun je al onze materiaalsoorten zien én voelen. Zo maak je gemakkelijker de juiste keuze voor jouw boek.

Je eigen boek maken

Bij het vormgeven van je boek heb je te maken met 2 bestanden. Het eerste bestand is het ontwerp van de cover, het tweede bestand is het binnenwerk.

Een cover die spreekt als boekdelen

Je cover lever je aan als spread. Je kunt namelijk de hele cover bedrukken, inclusief de rug van het boek. Het formaat van je cover is - los van het gekozen eindformaat - afhankelijk van de dikte van het boek. En de dikte van het boek wordt weer bepaald door het aantal pagina’s en de papiersoort van het binnenwerk.

Dit zorgt ervoor dat je te maken hebt met veel verschillende afmetingen. Gelukkig hoef je alle afmetingen zelf niet uit te rekenen. Wij doen dat voor je! Je ziet alle bestandsformaten, inclusief de rugdikte, terugkomen op de werktekening (nadat je jouw boek volledig hebt samengesteld op onze website).

Of je nu een softcover of een hardcover boek laat maken, het materiaal voor de cover staat in beide gevallen vast. Wél kies jij hoe wij de cover voor je afwerken! Geef je boek een eigen uitstraling met een glanzend of juist mat laminaat. Daarbij zorgt het laminaat ook nog eens voor extra bescherming.

Binnenwerk opmaken volgens het boekje

Het tweede bestand wat je aanlevert is de inhoud, ofwel binnenwerk, van het boek. Eén van de belangrijkste aandachtspunten bij het opmaken van het binnenwerk is de veiligheidsmarge. Wanneer je een boek openslaat, zul je zien dat het binnenste gedeelte van het boek (daar waar de pagina’s aan de cover worden gelijmd) dicht op elkaar staat. Dit gedeelte heet ook wel de rib van het boek.

Je wil natuurlijk voorkomen dat het einde (of juist het begin) van jouw zinnen onleesbaar worden. Houd daarom de juiste afstanden ten opzichte van de rib van het boek aan. Bij een softcover boek is dit 10 mm vanaf de snijlijn. Bij een hardcover boek raden we aan om 20 mm vanaf de snijlijn jouw binnenwerk te laten beginnen. Deze afmetingen komen uiteraard ook naar voren op de werktekening van jouw boek.

marge-boeken

Schutbladen

Een boek met harde kaft wordt afgewerkt met schutbladen. Een schutblad is een extra (onbedrukte) pagina tussen de kaft en het binnenwerk en zorgt voor een optimale houdbaarheid. De eerste en laatste pagina van het binnenwerk worden beplakt met deze schutbladen. Hierdoor gaat 10 mm van het zichtbare lay-out van deze pagina’s verloren.

Extra tip

Onze extra tip: maak je binnenwerk op als spreads en exporteer het drukbestand daarna als losse pagina’s. Zo weet je welke pagina waar in je boek komt. Let op! De eerste pagina van je binnenwerk begint altijd op de rechterzijde.

Klaar? Drukken maar!

In dit blog heb je alles kunnen lezen over het maken van je eigen boek. Liever alle specificaties op een rijtje teruglezen? Bekijk dan al onze aanleverspecificaties en werktekening voor jouw boek. Liever persoonlijk contact over jouw boek? Onze bestanden afdeling neemt alles graag met je door. En heb je het bestand helemaal klaar, dan kun je je eigen boek drukken!