Je eigen krant drukken calender 28-11-2022 time 4 minuten leestijd

Je eigen krant drukken

Altijd de wens gehad om je eigen krant te laten drukken? Kranten kunnen voor zoveel doeleinden gebruikt worden. Natuurlijk als nieuwskrant en reclamefolder, maar denk ook aan een creatieve menukaart of bedrijfskrant! In dit blog laten we zien hoe het ontwerpen van een krant in zijn werk gaat.

Creatief met een krant

Natuurlijk denk je bij een krant als eerste aan een dagblad of misschien wel een dorpsblad. Ook is de kans groot dat je regelmatig een reclamefolder, gedrukt als krant, in je brievenbus krijgt. Maar kranten lenen zich voor veel meer verschillende uitingen!

Pak bijvoorbeeld groots uit met een menukaart gedrukt als krant. Naast dat je jouw menu kunt tentoonstellen, kun je meer vertellen over je eigen restaurant. En dat is goed voor de binding tussen je gast en jouw bedrijf. Of gebruik een krant als personeelsblad, om je eigen werknemers op de hoogte te stellen van alles wat er speelt. Ook als terugblik na een evenement is een krant goed te gebruiken. Je leest het al: de mogelijkheden zijn eindeloos met kranten.

kranten

Een krant laten drukken doe je zo

Een krant drukken gaat anders in zijn werk dan een flyer of een folder. Dit heeft alles te maken met de verschillende zetspiegels die je bij een krant kunt aanleveren. Wat een zetspiegel is, en wat er allemaal mogelijk is, vertellen we je!

Een zetspiegel, wat is dat?

In het kort is een zetspiegel het gedeelte van een pagina dat bedrukt wordt. De zetspiegel is het formaat van de pagina, minus marges zoals de afloop en veiligheidsmarges. Alle belangrijke informatie, zoals tekst en afbeeldingen, zet je in deze zetspiegel. Zo zorg je ervoor dat je opmaak de rand van het papier niet raakt. Of erger nog, van je ontwerp af wordt gesneden!

Zetspiegels van een krant

Bij het opmaken van een krant kun je te maken hebben met 3 soorten zetspiegels, namelijk een standaard zetspiegel, een spread zetspiegel en een valse spread zetspiegel. Dit komt doordat een krant op een bijzondere manier in elkaar gezet wordt. De krant wordt als spreads gedrukt, en op de juiste volgorde in elkaar gevouwen en eventueel vast geniet. Je krijgt hierdoor verschillende mogelijkheden voor de opmaak van je krant. Wat we hiermee bedoelen? We leggen de zetspiegels (en de mogelijkheden) één voor één aan je uit.

De standaard zetspiegel

Bij de standaard zetspiegel maak je de pagina’s als losse pagina’s op. De bedrukte delen van twee opengeslagen pagina’s lopen dus niet in elkaar over. Beide pagina’s worden gedrukt op een eigen vel, en worden naast elkaar ingedeeld in de krant. Formaat standaard zetspiegel: 260 x 385 mm.

Spread zetspiegel

In het midden van de krant bevindt zich de spread zetspiegel, ook wel het hart van de krant genoemd. Deze spread is bijzonder omdat deze als enige spread in de hele krant op 1 vel gedrukt wordt. Je kunt ervoor kiezen om het hart optimaal te benutten en de bedrukte delen van beide pagina’s in elkaar over te laten lopen. Uiteraard is dit niet verplicht. Formaat spread zetspiegel: 544 x 385 mm.

Valse spread zetspiegel

Een valse spread zetspiegel, ook wel vals hart genoemd, lijkt op een spread zetspiegel. De naam verklapt het al: het is niet exact hetzelfde. Bij een valse spread lopen de bedrukte delen van 2 opengeslagen pagina’s in elkaar over. De pagina’s worden echter gedrukt op elk een eigen vel en daarna naast elkaar ingedeeld. Formaat valse spread zetspiegel: 272 x 385 mm.

Het goede nieuws: je kunt alle drie de verschillende zetspiegels met elkaar combineren in 1 krant. Zo kun je alle kanten op met je opmaak!

zetspiegel

Een drukklaar bestand voor een krant

Nu je alles weet over zetspiegels, kun je bijna aan de slag met het ontwerp voor je eigen krant. We willen je nog een aantal aandachtspunten en tips meegeven:

  • Hoewel je jouw ontwerp maakt aan de hand van zetspiegels, vragen we je om een drukbestand met losse pagina’s. Het PDF-bestand moet bestaan uit losse pagina’s, opgeslagen op numerieke volgorde.
  • Tijdens het opmaken kun je gebruik maken van afloop en snijtekens. We ontvangen echter graag een bestand zonder afloop en snijtekens.
  • Houdt rekening met een maximale inktdekking van 240%. Het papier waarop kranten gedrukt wordt heeft een zuigende werking en neemt meer inkt op dan regulier papier. Meer over de juiste inktdekking voor je drukwerk lees je in onze blog.

Dankzij deze stoomcursus ben je klaar om je eigen krant te laten drukken. Heb je aanvullende vragen over je drukbestand? Neem contact op met onze DTP-collega’s en vraag maar raak! Onze experts hebben overal antwoord op. Denk je toch dat een magazine of brochure een betere fit is voor jouw uiting? We geven je tips waarmee jij de perfecte brochure maakt.