Johannes

Verschillende kleursystemen voor je drukwerk

Johannes vertelt...

April is bij ons de maand van het aanleveren. Elke week lichten we een aantal aanleverspecificaties uit en vertellen we hoe we jouw drukbestand graag ontvangen. Want als dit aan de juiste specificaties voldoet kunnen we, als je wilt, jouw drukwerk de volgende dag al leveren. Deze week hebben we het over de verschillende kleursystemen als CMYK, PMS en RGB. Johannes vertelt!header

CMYK kleuren

CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key. Door de kleuren Cyaan, Magenta en Yellow te mengen ontstaat donkerbruin. Omdat zwart dus niet ontstaat is de kleur zwart (K) toegevoegd. Als je deze 4 kleuren in verschillende doseringen met elkaar combineert, kunnen alle kleuren in het CMYK-spectrum worden nagebootst. Ideaal! We gebruiken CMYK kleuren voor full colour drukwerk.

CMYK kleuren

PMS kleuren

PMS staat voor Pantone Matching System. PMS kleuren, ook wel Pantone kleuren genoemd, zijn bepaalde kleurcoderingen. Hiermee kan iedereen aan de hand van een code opzoeken welke kleur bedoeld wordt. Pantone kleuren zijn daarom ook erg belangrijk voor ontwerpers en drukkers, want met dit systeem maakt iedereen gebruik van exact dezelfde kleuren. PMS kleuren worden dan ook vaak gebruikt voor huisstijlen.

pantone kleuren

RGB kleuren

RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Dit kleurenmodel is niet geschikt voor drukwerk en zetten wij om naar CMYK, waardoor kleurverschil ontstaat. Dit verschil ontstaat omdat RGB geschikt is voor webapplicaties en schermweergaves. Door de lichtbron van je monitor is de kleurintensiteit op je scherm dan heviger dan wanneer de kleuren na omzetting worden gedrukt op papier. Hier ogen de kleuren dan iets ‘fletser’.

RGB kleuren

Wil je meer weten over onze aanleverspecificaties? In ons vorige blog vertelt Sjors alles over afloop en veiligheidsmarges voor je drukwerk!

Tags: kleursystemen, aanleveren, aanleverspecificaties, drukbestand, cmyk, pms, rgb

10-04-2017
 
 

Reacties