header

Wat is planoformaat?

September staat in het teken van beursdrukwerk. Een folder is een handig promotiemiddel om jezelf op de kaart te zetten. Als je een folder laat drukken, is het belangrijk dat het ontwerpbestand aan de juiste specificaties voldoet. Omdat in de grafische wereld nogal wat vaktermen worden gebruikt en sommigen wat verwarring veroorzaken, lichten we om de week een vakterm uit. We beginnen met de term plano. Raquel vertelt!

Planoformaat

Wat is plano?

Plano staat letterlijk voor vlak, plat of ongevouwen. De term wordt alleen gebruikt bij gevouwen producten zoals folders, magazines of boeken. Als je het ontwerpbestand voor een gevouwen product aanlevert, dan ontvangen wij die graag plano en dus ongevouwen. Als wij het dus over het planoformaat hebben, bedoelen wij het ongevouwen formaat zonder afloop.

Afloop

Wat is afloop?

Een planoformaat is een formaat zonder afloop. En de volgende vakterm komt om de hoek kijken ;) Met afloop van het drukwerk bedoelen we een marge die gebruikt wordt tijdens het snijproces. Voor de meeste producten houden we 3 mm afloop aan. Dat betekent dat in het ontwerpbestand foto’s en beelden als het ware 3 mm over de ‘rand’ lopen. Als het bestand dan is gedrukt, snijden we het naderhand bij naar het gewenste formaat, het eindformaat. En, leuk weetje, met eindformaat bedoelen we weer planoformaat.

Bestandsformaat

Wat is bestandsformaat?

Ter verduidelijking geven we een voorbeeld. Als je een A5-folder bestelt, is het uitgevouwen planoformaat 297 x 210 mm, het formaat van een A4. Als je een A5-folder namelijk openvouwt, heeft deze het formaat van een A4. Een term die nu nog niet aan bod is gekomen, is bestandsformaat. Het bestandsformaat is het formaat met afloop. Die A5-folder die je bestelt, heeft dan een bestandsformaat van 303 x 216 mm (3 mm afloop rondom). Voor het gemak hebben we voor bijna elk product werktekeningen en templates gemaakt, zodat je altijd kunt kijken wat voor jouw product geldt!

Als je drukbestand aan de juiste specificaties voldoet kunnen we, als je wilt, jouw drukwerk de volgende dag al leveren. Wil je meer weten over afloop en veiligheidsmarges? Sjors vertelt!


Tags: planoformaat, afloop, bestandsformaat

18-09-2017
 
 

Reacties