tips-kleding-bedrukken

Wat moet er op een poster staan?

Ze zijn vaak zo gemaakt, dat je aandacht erdoor wordt getrokken. Ze moeten immers informatie overbrengen op de voorbijganger. Wist je dat er maar twee seconden nodig zijn om een lezer over te halen? Posters worden dan ook vaak gebruikt voor marketing. Hoe je die paar seconden optimaal kan benutten, vertellen wij je graag in dit blog!


Wat wil je met je poster bereiken?

Bedenk als eerste wat je met je poster wilt zeggen, voor wie de poster bedoeld is en wat voor boodschap je met je poster wilt overbrengen. Wil je mensen overhalen een product te kopen? Of wil je mensen ergens over informeren? Zorg dat het voor de lezer duidelijk is wat er van hem/haar verwacht wordt. Maar het hoeft niet altijd informatief of commercieel te zijn natuurlijk. Een poster ontwerpen die je vervolgens ergens kunt ophangen in huis is ook een optie!

Welke eigenschappen heeft een goede poster?

Nu je duidelijk voor ogen hebt met welke reden je een poster maakt, kunnen we verder naar de volgende stap: de eigenschappen. Een poster moet aandacht trekken. Je wilt dat het overzichtelijk is ingedeeld en dat mensen na een uur nog kunnen herinneren wat ze gelezen hebben. Zo zijn er nog een aantal dingen waar een goede poster aan moet voldoen:

  • De kop van je poster moet leesbaar zijn op een afstand van minimaal vier meter en de tekst op een afstand van minimaal één meter.
  • Denk aan je doelgroep. Het maakt bijvoorbeeld verschil of je een poster voor ouderen of jongeren maakt.
  • Gebruik niet te veel tekst. Je hebt twee seconden de tijd om aandacht te trekken, en een voorbijganger leest ongeveer 7 woorden.
  • Er moet een contrast zijn tussen voor- en achtergrond. Zorg dat de voorgrond wordt ondersteund door de achtergrond.
  • Een goede vlakverdeling, tekst en afbeeldingen moeten op een logische manier zijn ingedeeld.
  • Gebruik de juiste kleuren. Onze ogen zijn geneigd om te kijken naar opvallende kleuren. Als je je poster ontwerpt met een opvallende kleur, dan weet je zeker dat het gelezen wordt.

Als je een poster ontwerpt om thuis op te hangen, hoef je natuurlijk niet op bovenstaande punten te letten. Wil je wél weten hoe je de perfecte poster bij jouw interieur kiest? Ook dat hebben we voor je op een rijtje gezet.

Hoe kies je het juiste poster formaat?

Heb je al nagedacht over de plek waar de poster komt te hangen? Is dit in een supermarkt? Of in een bushokje? Als je dit voor jezelf duidelijk hebt, kun je vervolgens het formaat poster uittekenen op een groot vel papier. Als je dit vel papier vervolgens tegen de muur houdt, kan je precies zien of het formaat geschikt is voor jouw poster. Een veel gekozen formaat is het A3-formaat. Deze zie je veel hangen in restaurants, winkels en op beurzen.


Zo, nu weet jij precies hoe je een perfecte poster moet maken! Denk dus goed na wat voor boodschap je met je poster wilt overbrengen en zorg ervoor dat je poster de juiste eigenschappen bezit. Weet jij al wat voor poster je gaat maken?

Tags:

18-07-2022
 
 

Reacties